Intrebari poligraf – Persoanele apte pentru testul poligrafintrebari poligraf

1. Cine poate fi testat la poligraf ?

R: Orice persoana apta din punct de vedere fizic si psihic care isi exprima acordul in scris cu privire la acceptarea examinarii poligraf.

2. Ce trebuie sa verific atunci cand apelez la serviciile unui cabinet specializat ?

R: Detinerea atestatului de libera practica, eliberat de catre Colegiul Psihologilor din Romania, pentru specialitatea “Psihologie judiciara – evaluarea comportamentului simulat prin tehnica poligraf” si a certificatului de inregistrare a cabinetului de psihologie, pentru aceeasi specialitate.

3. Exista cadrul legal ce reglementeaza activitatea cabinetelor de examinare poligraf ?

R: Cadrul legal rezulta din coroborarea referintelor prevazute de Legea nr.213/2004, H.G. 788/2005 si ale procedurilor de lucru emise de catre Comisia de psihologie pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala din cadrul Colegiului Psihologilor din Romania.

4. Care este validitatea unei examinari ?

R: Examinarea poligraf stabileste in proportie de 98% sinceritatea sau nesinceritatea raspunsurilor oferite de persoana testata.

5. Testarea poligraf poate afecta in vreun fel subiectul ?

R: Examinarea poligraf este o modalitate de investigare ce nu presupune intruziune fizica si nu are consecinte prezente sau viitoare asupra starii de sanatate fizica sau psihica.

6. Poate fi pacalit aparatul ?

R: Nu! Orice interventie voluntara sau constienta in test sau in functionarea organismului produce o accentuare a reactivitatii psihofiziologice. Pot insa sa apara erori in conditiile unor intrebari poligraf confuze care pot determina raspunsuri incerte. Aceste erori apar uneori in cazul examinatori mai putin experimentati, motiv pentru care se recomanda alegerea unui examinator bine pregatit.

7. Cum se respecta drepturile subiectului ?

R: Subiectul va fi examinat numai in baza unui consimtamant informat scris (Declaratie de consimtamant). Confidentialitatea actului psihologic este protejata prin lege, beneficiarul rezultatului examinarii fiind exclusiv solicitantul acesteia. Subiectul nu se va afla in fata unor intrebari poligraf nediscutate asupra carora este necesara o pozitionare printr-un raspuns ferm de “Da” sau “Nu”

8. Cat timp dureaza o examinare la poligraf ?

R: Timpul alocat unei examinari poligraf este de 60 – 90 minute.

9. In ce consta o examinare la poligraf ?

R: Examinarea poligraf cuprinde 3 etape: interviul pretest in care se prezinta tema examinarii, drepturile subiectului, stabilirea intrebarilor si a raspunsurilor subiectului date in mod liber, fara inregistrare, aplicarea testelor poligraf in mod sistematic, inregistrat si interviul posttest urmat de analiza diagramelor si redactarea raportului de examinare ce cuprinde concluzia de sinceritate sau nesinceritate.

10. Care este tariful mediu in cazul unei examinari poligraf ?

R: Din analiza comparativa a tarifelor practicate in prezent de cabinetele autorizate rezulta o grila de 200 – 1200 lei/test/persoana examinata. Stabilirea tarifului poate fi determinata de numarul persoanelor examinate in aceeasi speta ori de scopul si tipul testelor aplicate.